Al nostre institut hem fet una sèrie d’activitats relacionades amb el comerç just. Estem fent arat dues EXPOSICIONS: una relacionada amb la campanya roba neta i l’altra, del comerç just. També hem participat en un FÒRUM D’INTERMÓN.
En relació amb la CAMPANYA ROBA NETA vàrem assistir a una xerrada on vam poder veure tot el que passa realment amb la roba de les grans marques, qui les fa, amb quines condicions i, a que estan sotmesos els treballadors que treballen per aquestes empreses als països menys desenvolupats. Excepte Mango i Burberry, les quals, són les úniques grans empreses que tenen un codi de conducta i es deixen supervisar per les ONG. Altres grans multinacionals com Nike, acceptaven el codi de conducta però que es supervisarien ells mateixos. D’altra banda, Adidas, no va acceptar ni el codi de conducta ni deixar-se supervisar.
Tot això ve donat perquè aquestes grans empreses fan subcontractes a altres empreses, les quals cusen i fan les samarretes, per exemple, i exploten als seus treballadors sense cobrar el salari mínim establert per la llei.
De qui és la culpa que passi tot això? Del país o de les empreses? De totes dues !
Si el país no deixa fer aquestes accions il·legals les empreses marxaran a un altre país on la mà d’obra sigui barata i els deixin explotar igualment als treballadors i, llavors si les empreses marxen, hi haurà un creixement de l’atur; normalment, això passa a països del tercer món, i la deslocalització portaria a la ruïna a aquests països. Tot plegat una injustícia !
Notícia enviada per: rserenti