Bona Pasqua! Mil Gràcies!

Tenim la sensació que fins i tot quan totes les
possibles preguntes científiques s’han contestat,
 encara no s’han tocat gens els nostres problemes vitals.

Ludwig Wittgenstein, Tractus 6.52

P3250076Permeteu-me mostrar el meu agraïment a tota la comunitat educativa que ens ha facilitat portar a terme les activitats de pintar ous de Pasqua i cantar caramelles. No voldria  personalitzar-ho, per no oblidar-me de ningú, però el meu record per aquells professors/es que ens han facilitat algun assaig: Moltes gràcies! La Consergeria i la Secretaria ens ha anat cobrint les urgències de copisteria: Sou uns Titans! L’àvia Isabel ens va fer una mona casolana per llepar-nos els dits: Bocatta di cardinale! Encara la va fer més bona la menja compartida: Boníssimes! No puc, ni vull, deixar al tinter,cap des alumnes del batxillerta, que tan gentilment m’han regalat unes estones meravelloses: Somiem! Clar que sí! Us deixo una lectura i Bona Pasqua! Bones Vacances i Descans, per vosaltres i les vostres famílies. Mil Gràcies!!!!!!!!!! 

  

P3250076

 

Lectura

OU (simbolisme) Continent de la potència germinal: aquesta evidència es va imposar en la captació dels homes primitius. Donat que l’ou conté la substància que evolucionarà fins a formes diferenciades de vida, fins i tot el món es va considerar evolucionat a partir d’un ou primordial. Així doncs, l’0u simbolitza originàriament la fecundació i conseqüentment la regeneració i la resurrecció.

El molt freqüent descobriment d’ous dipositats o representats en tombes etrusques i itàliques respon a la creença en la força vital que l’ou procuraria als difunts. També com a símbol de la vida continguda en gèrmens, l’ou fa referència a una existència futura. Assimilats a les divinitats, ens parlen de la seva potència fecundadora, dels déus de la vida.

Els simbolisme de l’ou presenta algunes afinitats amb el de la serp. “La doctrina de l’ou còsmic” , considerat imatge de la creació, és comú a la Polinèsia, Indonèsia, etc., i recorda les propietats de l’ou, germen de vida, però també el fet de què la serp, símbol de la fecunditat i del renaixement, surt de l’ou. En el curs de la festa indú de “holi”, orgia rital en honor del renaixement de la vegetació, es tira dins una foguera una figura masculina i una altra de femenina, un ou i una gallina viva, significant una repetició del naixement exemplar dels cosmos. L’esmentat simbolisme té origen prehistòric. Trobem ous de fang en diferents sepultures de Rússia i de Suècia, estàtues de Dionís amb ous a les mans, i la confecció d’un ou amb l’ajuda d’ingredients formava part d’un ritual osíric (O.Beigbeder)





Els neoplatònics recolliren el sentit pitagòric de l’ou com a compendi del món: “La seva estructura esfèrica (o quasi) significa la meravella d’una expansió regular i infinita; la diversitat de les matèries que la componen, no recorda únicament l’quilibri dels elements distingits per la seva densitat, sinó les possibilitats d’eclosió” (André Chatel)

La tradició dels Ous de Pasqua és una reminiscència de les idees de regeneració periòdica, coincidint amb la primavera.

 

Pasqua Florida o de Resurrecció Celebració cristiana de la resurrecció de Jesucrist. En analogia amb la pasqua judaica, es considera que el mateix Jesucrist va ser l’anyell immolat (se’n diu “l’anyell de Déu”) que amb la sang va salvar tota la humanitat de la mort (el pecat). El diumenge de Pasqua Florida és el que tanca la Setmana Santa. La seva situació en el calendari és variable: el Concili de Nicea va decidir que seria Pasqua el diumenge següent a la primera lluna plena a partir de l’equinocci de primavera. La data, doncs, pot variar entre el 22 de març i el 25 d’abril. Això, òbviament, determina quan s’escau la Setmana Santa i tot una sèrie de festes que formen part, per davant o per darrera, del cicle pasqual: els diumenges de quaresma, l’Ascensió. Pentecosta, el diumenges de la Santíssima Trinitat i Corpus Christi. Als Països Catalans hi ha el costum de perllongar la festa el dilluns de Pasqua. Existeixen aquests dies les tradicions del cant de les caramelles amb la recollida d’ous; i el regal de la mona feta i decorada amb ous, que els padrins fan als fillols. Així mateix, en aquests dies es practica el salpàs o benedicció de les cases amb aigua i sal. Fer Pasqua abans de Rams és una expressió que significa anticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú. S’aplica especialment a esperar un fill abans de casar-se.

Notícia enviada per: xvalls2