El passat 17 i 18 d’octubre, els alumnes de 1r de batxillerat vam fer un recorregut pels punts cardinals de la ruta de l’exili de milers de refugiats durant la Guerra Civil Espanyola al principat i a la Catalunya Nord.
A primera hora del matí, vam partir cap a La Vajol, un poble fronterer amb l’estat francès, on vam iniciar una caminada per cercar els carrers i places amb reconeixements als milers de refugiats republicans i els espais on es deixen veure referències a la maçoneria d’aquell moment, com les pintures maçones de l’església del poble.
Després, vam continuar caminant fins a la Mina d’en Negrín, on es va amagar la riquesa i el tresor artístic de la República. Seguidament, vam retrocedir fins que, amb un exercici d’imaginació, vam pujar un turó fins a arribar a la frontera intentant percebre l’angoixa de fugir perseguit pels nacionals.
De forma inesperada, però, una tempesta va descarregar un intens xàfec durant la baixada d’aquest turó per on van passar figures importants del conflicte, obligant a marxar d’allí perquè els alumnes ens poguéssim canviar de roba i continuar amb el viatge. La tarda i el vespre el vam passar jugant a diferents jocs de rol que interpretaven la complexitat del conflicte i els diferents papers que jugaven les persones i els exèrcits durant aquells anys.
L’endemà, després de l’esmorzar, els alumnes vam travessar la frontera, aquesta vegada motoritzats, per visitar el Cementiri dels Espanyols i la freda i humida platja de la ciutat d’Argelers, on hi havia instal·lat un camp de concentració aquella dècada. Allà és on els alumnes van conèixer i recordar experiències individuals que explicaven l’horror i la desgràcia d’aquell camp i el seu funcionament.
Poc abans de finalitzar el viatge, una de les parades va ser a la Maternitat d’Elna, una casa on es van acollir dones internes del camp de refugiats d’Argelers en la seva etapa d’embaràs i on vam conèixer la història de l’Elisabeth Eidenbenz, una voluntària suïssa que fundà aquesta institució per ajudar a néixer prop de 600 nadons de mares espanyoles i jueves.
La jornada va finalitzar amb la visita al cementiri de Colliure, on hi ha la tomba del poeta andalús Antonio Machado, que morí poc després de creuar la frontera, i amb la visita lliure pel poble abans de tornar a pujar a l’autocar per tornar a casa.
Ot Coderch