Recordar per prevenir

El cap de setmana del 9 al 11, en representació de la ciutat de Manresa, alumnat del Pius i el Peguera vam viatjar als camps d’extermini de Mauthausen i Gusen. Anàrem acompanyats de l’IES Baix Montseny de Sant Celoni, membres de l’Amical i representants institucionals de la Generalitat i l’Ajuntament Santa Coloma. En total formàvem un grup de vuitanta-set persones. 

Participàrem en els actes d’Homenatge Internacional als Deportats als Camps: on poguérem sentir la veu dels querellants en la causa argentina, l’Asociación Pozos de Caudé (fosses), la Fundación Violeta Friedman (jueva) i les veus manresanes, en textos llegits, de Jacint Carrió i Amat-Piniella. A nivell més institucional ens visità l’alcalde de Mauthausen, i els ambaixadors de França i Espanya.

Hi havia delegacions oficials de moltíssims països, que reteren memòria contra l’oblit, reconeixement d’herois a les víctimes i, sobre tot, un crit present d’esperança i justícia per un món en pau. Us deixem una “anècdota”, que a les portes de les eleccions europees, ens fa pensar que no podem oblidar: la matinada de diumenge, aparegué una pintada en el mur on hi ha la porta d’accés al camp de presoners, molt a prop de les càmeres de gas i crematoris: “Gasegem els turcs”.

Notícia enviada per: xvalls2