De Francesc Orella a Merlí

La vesprada de dimecres 23, Francesc Orella, i el professor de filosofia que interpreta a la sèrie de TV3 Merlí, va conversar sobre la mateixa i la seva llarga trajectòria professional dalt dels escenaris amb Xavier Valls, professor de filosofia de l'institut Pius Font i Quer. L'acte formava part del cicle "Pessics de Vida" que organitza el Centre Cultural el Casino i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes. El diàleg  mostrà paral·lelismes i diferències entre les dues professions. Orella va dir que ”admiro els mestres que  són com actors que s'enfronten a un públic amb qui han d’empatitzar" . Va destacar de la sèrie que ha aconseguit obrir un diàleg entre pares i fills i entre alumnes i mestres, "i això és mèrit del guió". "El món de la cultura és incòmode pel poder, per la dreta", i va afegir: "el teatre serveix per obrir finestres, per alimentar l'esperit per fer créixer la persona". Els assistents van aplaudir. Merlí ‎@Merli_Bergeron  “A qui pensi que ser professor és fàcil el convido a posar-se davant de trenta adolescents un dia sencer” “La filosofia és posar potes enlaire tot el que donem per sabut”

La filosofia és la confiança que el pensament pot transformar la vida i fer-la millor. És a dir, que podem viure pensant i pensar com volem viure, en un trànsit sense garanties entre el silenci i l’acció. La filosofia no pretén esgotar el silenci ni ser pura acció. Sap que els contorns del que podem dir i pensar són limitats i parcials, que estem, per tant, envoltats de silenci. Però sap també que sense endinsar-nos més enllà dels límits del que encara no sabem com dir, l’acció és mera repetició i acceptació del que hi ha. (Marina Garcés /Les tres fronteres de la filosofia / ara, 20/03/2016 00:00)

MERLÍ dixit

“ … vull que la filosofia us faci trempar … Vull dir encomanar-vos l’interès per la filosofia … – Merlí:Tu creus que la filosofia serveix per a res?

– Bruno: Sí.

-Merlí: Això és el que volia sentir! N’estic fins als collons de la gent que diu que la filosofia no serveix per res. Sembla que el sistema educatiu ha oblidat les preguntes qui som? d’on venim? on anem? Ara només importa quina empresa muntem, quanta pasta fotrem! La filosofia serveix per reflexionar, reflexionar sobre la vida, sobre l’ésser humà i per qüestionar-se les coses. Potser per això se la volen carregar, la veuen com una cosa perillosa. Filosofia i poder tenen una tensió sexual no resolta.

-Què és la filosofia?

– Alumna: Ni idea!

– La filosofia no és només un conjunt de preguntes profundes, de veritats absolutes. La filosofia és posar potes enlaire tot el que donem per sabut” – … afrontar les contradiccions que planteja la vida i per afrontar les adversitats. I sobre tot, com que en aquesta vida no sempre es guanya, per aprendre de les derrotes.

 

 

“-Pol: Tothom està capacitat per filosofar?

-Merlí (llarg silenci): He estat callat per dues raons, per pensar la resposta i per demostrar que quan un pensa la gent el mira malament. Per què està tant mal vist pensar? No hauria de ser al revés! No és més sensurable la gent que no reflexiona les coses?

A la classe de filosofia podreu demostrar que sou animals racionals. a la resta d’assignatures, podeu continuar sent animals i prou.

 

«El filòsof que us presento ara, aquest sí que és un dels grans, Sòcrates. Aquest sí que us farà trempar.»

«Us està bé el que els vostres pares us han inculcat creient que és el millor per a vosaltres? No deixeu que ningú us imposi la manera de pensar, ja sou prou grans per pensar per vosaltres mateixos.» 

 

Notícia enviada per: xvalls2