Trobada amb LGBTI

És important conèixer el passat per prevenir que no es repeteixi en el futur.” Per això, l’alumnat de Sociologia, que participem en el Projecte Manresa-Mauthausen i el Projecte Educatiu en Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust, vam anar al Parlament de Catalunya per assistir a la jornada de treball de la segona fase, en què ens hem reunit amb el col·lectiu LGBTI, que representarem en els actes institucionals del proper 27 de gener DMVH.

La Molt Honorable Presidenta del Parlament, Sra. Carme Forcadell, ens donà la benvinguda amb unes paraules breus, però molt sentides i reflexives. Ens va recordar que: “sovint els Drets Humans sempre estan en condicions fràgils … com ara … Recordeu que massa sovint en la parla es banalitza els nazisme, que va néixer en el si de la culta Europa i que és sinònim d’odi … A les portes d’Europa tenim moltes persones fugint de la guerra i com les tractem? … Que aquesta tasca educativa us serveixi per ser ciutadans d’un país millor que respecti els Drets Humans.”

Galeria d'imatges d'Aula Parlament / Projecte Educatiu Commemoració Víctimes Holocaust

La Dra Marta Simó, professora de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens pronuncià una conferència, “molt emotiva i interessant”, sobre el concepte i ús del terme Holocaust i  víctimes. Ens digué que: “És molt important la manera com anomenem el conjunt d’aquelles persones que ho van patir, que acostumen a anomenar-se víctimes, fent així que ens oblidem que eren persones amb una biografia, i les deshumanitzem.” També ens va fer una comparativa amb els temps presents, per fer-nos veure que cal ser crítics, ja que segons quins camins poden menar-nos a fets “molt similars”. “La vida ha de ser viscuda cap endavant, però només es pot entendre mirant enrere”.

Després de l’esmorzar que se’ns oferí, ens vam reunir amb el col·lectiu LGBTI, que se’ns ha assignat per aprofundir-hi i representem en el nostre treball. Ens digueren que 600.000 persones d’aquests grups patiren els camps de la mort nazis. Vam dialogar molt sobre l’actualitat de la lluita pels drets d’igualtat d’aquestes persones. “La diversitat ens fa més rics … El problema de la discriminació ve de la base … així doncs només es pot solucionar educant correctament, perquè estimar-se és acceptar-se … Tothom és digne de ser qui és realment … Qui pot saber millor que un mateix qui és i què vol? … Quin mal hi ha en estimar-se, en l’amor?

En la primera sessió de Sociologia a classe hem fet la valoració per escrit en grups de quatre. Us en deixem una pinzellada:

“… Després vam tenir l’oportunitat de parlar i debatre amb membres del col·lectiu LGBTI. Va ser un dels moments més especials i captivadors del dia. A quest diàleg ens va aportar molta reflexió … <<Tothom és digne de ser qui realment és>>”

“… va ser molt interessant el col·loqui amb el col·lectiu LGTBI … Aprendre que la diversitat ens fa més rics i que el problema de la discriminació ve de la base, que només pot solucionar-se educant correctament; perquè estimar-se és acceptar-se.”

“… la reunió amb el col·lectiu LGTBI … la ronda de preguntes i respostes … va ser molt interessant i productiu.”

Notícia enviada per: xvalls2